17 listopada 2017
   
Tekst

Szukaj w serwisie

Uwaga na pestycydy

Amerykaska organizacja Enviromental Working Group opracowaa raport wykazujcy, ktre warzywa i owoce zawieraj najwicej pestycydw. Dane s szokujce ? najwicej "chemii" maj produkty, po ktrych w ogle bymy si tego nie spodziewali. Czy w Polsce sytuacja wyglda podobnie?

 Panuje powszechny pogld, e jednym za najbardziej zanieczyszczonych warzyw jest saata. Rzeczywicie, warzywo to wykazuje bardzo du zdolno do akumulowania oowiu i z tego powodu nigdy nie powinno by uprawiane przy drogach. Zanieczyszczenia ywnoci to jednak nie tylko ow, ale przede wszystkim pestycydy, o ktrych czsto zapominamy sigajc po pikne warzywa ze skrzynek w supermarketach.

 Pestycydy s stosowane w tej chwili w wikszoci upraw. To rodki naturalne lub syntetyczne, ktre maj na celu zabijanie organizmw szkodzcych uprawom: bakterii, grzybw, chwastw czy owadw. Pestycydy maj bezporedni szkodliwy wpyw na nasze zdrowie, co potwierdzono wieloma badaniami naukowymi. Jeeli w organizmie czowieka przez dugi czas utrzymuje si wysokie stenie pestycydw, nasilaj one procesy rakotwrcze, zaburzaj dziaanie ukadu nerwowego oraz wpywaj na proces tworzenia hormonw. Jednym sowem ? wyrzdzaj wielkie spustoszenie.

Organizacja Enviromental Working Group przebadaa 50 najpopularniejszych warzyw i owocw pod wzgldem zawartoci reszt pestycydw z ronych grup. Nastpnie uszeregowano je w kolejnoci od najbardziej "zatrutych" do najmniej szkodliwych. Owoc, ktry znalaz si na pierwszym miejscu niechlubnej listy moe by dla wikszoci zaskoczeniem ? jest to? jabko. Nastpne w kolejnoci s: truskawki, winogrona, seler, brzoskwinie, szpinak, sodka papryka, nektarynki, ogrki i ziemniaki. Idc z kolei od dou listy, najmniej zanieczyszczone s: sodka kukurydza, cebula, ananas, awokado, kapusta, zielony groszek, papaja, mango, szparagi, bakaan.

 Czytajc te dane mona wpa w panik, warto jednak zachowa spokj. Przede wszystkim badano gwnie warzywa z supermarketw, ktre s dostarczane z wielkich upraw, gdzie pestycydy s stosowane w duej iloci na porzdku dziennym. ? Jabka z polskich sadw nie s tak intensywnie pryskane. Wystarczy porwna na straganie importowane owoce Granny Smith (to te wielkie, zielone, kwaskowate jabka) ze zwyk Antonwk. Wcale si nie dziwi, e w tych pierwszych jest peno chemii, wystarczy na nie spojrze, one wygldaj, jakby byy zrobione z plastiku ? mwi pan Ryszard Zamojski, rolnik z wojewdztwa lubuskiego.

? W Polsce wci w uprawach uywa si o wiele mniej pestycydw ni na zachodzie. Dlatego wanie nasze owoce i warzywa czsto wygldaj mniej okazale i przegrywaj w konkurencji z nadmuchanymi pomidorami z marketu. Na szczcie to si powoli zmienia i coraz wicej klientw szuka produktw uprawianych naturalnie i jak najmniej zanieczyszczonych ? dodaje pan Ryszard.

Problem polega na tym, e warzywa i owoce z ekologicznych upraw s przewanie duo drosze. Wynika to z prostego faktu ? plony na tego typu uprawach s o wiele mniejsze, a rolnicy na czym musz zarabia. To w naturalny sposb winduje ceny.

Ciekawym rozwizaniem tego problemu s ta zwane "kooperatywy spoywcze". To ugrupowania zrzeszajce osoby, ktre s zainteresowane kupnem zdrowej ywnoci. Grupa ustala, co chce kupi, a nastpnie wysya przedstawiciela do lokalnego rolnika. Dziki temu, e kupuje on spore iloci produktw, moe liczy na upust. Co wicej, czasem ma nawet moliwo zobaczenia na miejscu jak wygldaj uprawy.

Kooperatywa wydaje si rozsdnym rozwizaniem z jeszcze jednego powodu ? chodzi mianowicie o oszustw. ? Niejednokrotnie widziaem, jak na stragan przyjedali sprzedawcy zaadowani tanimi, importowanymi warzywami z giedy. Oni potrafi czasami nawet brudzi czyste kartofle. Najzwyczajniej w wiecie dosypuj do nich ziemi, a potem sprzedaj je jako "plony z wasnego pola" ? zdradza Ryszard Zamojski.

Jak zatem rozpozna "dobre" produkty? Rolnicy twierdz, e trzeba kierowa si nie piknym wygldem owocw i warzyw, ale przede wszystkim ich zapachem. Pomidor szklarniowy nigdy nie bdzie mia tak bogatego aromatu, jak ten wyhodowany naturalnie, bez wykorzystania pestycydw. Niestety i od tej reguy s wyjtki. ? Prosz w zimie kupi w markecie pudeeczko truskawek i wykona prosty test ? radzi pan Ryszard. ? Te truskawki maj pikny aromat, pachn po prostu latem. Wystarczy je jednak umy. Wtedy szybko okazuje si, e zapach znika i owoce byy najzwyczajniej opryskane aromatem.

W zakupach trzeba przede wszystkim kierowa si zdrowym rozsdkiem. W hipermarketach warto uwaa na jabka, truskawki i winogrona. Szczeglnie, jeli wygldaj "podejrzanie dobrze". Warzywa uprawiane naturalnie zawsze maj mae plamki czy nadgryzienia.

rdo: http://ciekawe.onet.pl/wokolnas/uwaga-na-pestycydy,1,5577926,artykul.html

     

Koa terenowe












Oferty pracy

  • Pracownik sprztajcy
    Pracownik sprztajcy Oferta skierowana do osb z orzeczeniem o stopniu niepenosprawnoci Numer...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Statystyka

Użytkowników : 2
Artykułów : 187
Odsłon : 1053444
Naszą witrynę przegląda teraz 53 gości 

ARCHIWUM      strona gwna     kontakt     mapa serwisu      dla pracownikw